Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Τα 10 ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του Δήμου Παπάγου Χολαργού

Της Λέττας Καλαμαρά 

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα του δήμου Παπάγου Χολαργού εστιάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης 2015-2020 που εκπόνησε η δημοτική αρχή για την περιοχή  στο πλαίσιο της κατάρτισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από τους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά-πλεονεκτήματα της περιοχής προβλέπεται να αποτελέσουν  καθοριστικές προϋποθέσεις υλοποίησης του νέου σχεδίου ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόκειται για συγκεκριμένα και άμεσα αξιοποιήσιμα δεδομένα που μπορούν να διευκολύνουν την υλοποίηση των νέων μέτρων ανάπτυξης για το 2015-2020 και να μεγιστοποιήσουν την απόδοσή τους προς όφελος των πολιτών.   

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

-Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού, με σημαντικό ποσοστό πτυχιούχων ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (αγγίζει το 45% με 38,5% κατόχους πτυχίων Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών). 

-Η θέση του Δήμου στο κέντρο του ερευνητικού-εκπαιδευτικού πόλου της Περιφέρειας Αττικής, ανάμεσα σε δύο δημόσια ιδρύματα που παράγουν σημαντικό έργο έρευνας και καινοτομίας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Δημόκριτος). 

-Η κοντινή απόσταση με το κέντρο της Αθήνας, η εύκολη πρόσβαση και η πυκνή κυκλοφοριακή σύνδεση με μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου μέσω της Λεωφόρου Μεσογείων, της Αττικής οδού και της Λεωφόρου Κατεχάκη. 

-Η χωροθέτηση του Δήμου στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και η άμεση γειτνίασή του με πληθώρα Υπουργείων, νοσοκομείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

-Η σύνδεση της ιστορίας του προαστίου, απ’ αρχής της δημιουργίας του, με το όνομα...
του Περικλή, του μεγάλου πολιτικού και στρατηγού της αρχαιότητας, ο οποίος ονομαζόταν και «Χολαργεύς».


-η άμεση γειτνίαση του Δήμου με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και η ευεργετική επίδραση του βουνού στο κλίμα, τη γεωμορφολογία και την αισθητική ταυτότητα της περιοχής.

-Η καλή ρυμοτομική χάραξη, βασισμένη στις πολεοδομικές αρχές της κηπούπολης, που παρόλη την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα των προηγούμενων ετών, εξακολουθεί να παρέχει ποιότητα δομημένου περιβάλλοντος.

-Η περιοχή αστικής κατοικίας κατά μείζονα λόγο, με μειωμένα προβλήματα ρύπανσης και γενικότερα όχλησης, με κατοίκους μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων και αγαπημένος τόπος διαμονής καλλιτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων. 

-Η πληθώρα πρασίνου, που εκφράζεται από το δυναμικό χαρακτήρα του φυσικού στοιχείου του Υμηττού και την ομαλή πρόσβασή του στην πόλη με την ύπαρξη πολυάριθμων οργανωμένων πάρκων, αλσών, αλσυλλίων, πευκόφυτων παιδικών χαρών και νησίδων.

-Η έντονη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, ικανοποιητικός αριθμός υποδομών και πληθώρα συλλόγων με ευρύτητα αντικειμένου και αυξημένο το αίσθημα της ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά θέματα. 

Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη του δήμου Παπάγου Χολαγού, προκειμένου να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση και τα προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, στα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, στις αυξημένες υποχρεώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω αστικοποίησης και περιορισμένων πόρων, στην εξυπηρέτηση αλλά και την προσέλκυση κατοίκων, επενδύσεων και επισκεπτών.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.