Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

ΔΠΧ: Kαταπολέμηση των κουνουπιών

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλη την Αττική. Ειδικά η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα διενεργεί όπως κάθε χρόνο και φέτος, εφαρμογές ψεκασμών από εδάφους στον περιαστικό ιστό των Δήμων της διοικητικής αρμοδιότητάς της.

Ο Δήμος μας αποφάσισε να συνδράμει την προσπάθεια της Περιφέρειας  υλοποιώντας αντίστοιχα προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών σε ευαίσθητα σημεία του, παράλληλα με τις εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης της χαμηλής βλάστησης, οι όποιες έχουν  ήδη ξεκινήσει, με τον καθαρισμό και αποψίλωση 325 στρεμμάτων χώρων πρασίνου. Επίσης  ο Σ.Π.Α.Υ (Σύλλογος Προστασίας, Ανάπτυξης Υμηττού ) θα ξεκινήσει με δική του εργολαβία τον καθαρισμό από ξερόχορτα των περιαστικών ζωνών του Δήμου μας, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Δήμου και της Δασοπροστασίας Παπάγου – Χολαργού (ΔΑ.ΠΑ.ΧΟ.).

Ο Δήμος μας , προκειμένου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τον περιορισμό της όχλησης εξαιτίας των κουνουπιών,   θα υλοποιήσει πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, από εδάφους,  με στοχευμένες  επεμβάσεις σε  ευαίσθητα σημεία του προαστίου ( φρεάτια όμβριων, σιντριβάνια, στάσιμα νερά, πλατείες, χαμηλή βλάστηση πέριξ παιδικών χαρών, Μεγάλο Πάρκο Παπάγου, Θερινό Θέατρο, Πάρκο Χολαργού κλπ). Την εργασία « Ψεκασμοί για την καταπολέμηση παρασίτων» η οποία θα ξεκινήσει στις 11/5/2016, έχει   αναλάβει πιστοποιημένη Εταιρία η οποία έχει υπογράψει σχετική  σύμβαση με το Δήμο.

Τα σκευάσματα με τα οποία θα γίνουν οι ψεκασμοί  είναι εγκεκριμένα από  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την υπ’αριθ. 2212/25479/29-2-2016 εγκύκλιο,   είναι χαμηλής τοξικότητας και ως εκ τούτου επιτρέπεται η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές εφόσον ληφθούν τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.

Κατόπιν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι:...


α. Οι περιοχές που θα ψεκαστούν , πλην των φρεατίων, θα οριοθετηθούν με έγχρωμη κορδέλα. Κατά την διάρκεια του ψεκασμού παρακαλούνται οι πεζοί να μην πλησιάζουν την οριοθετημένη περιοχή. Η απομάκρυνση της κορδέλας θα γίνει όταν στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό (1-2ώρες αρκούν).

β. Οι  ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες ( παιδιά και  πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα ή αλλεργίες)  θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν ψεκαστεί για ένα εικοσιτετράωρο μετά τον ψεκασμό.
γ. Tα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τα πουλιά και τα μικρά ζώα (σκύλους, γάτες κλπ).

Παράλληλα με τις ενέργειες του Δήμου η επιτυχία του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών εξαρτάται από μία σειρά προληπτικών μέτρων που θα πρέπει  όλοι μας  να εφαρμόζουμε στα σπίτια μας, όπως περιγράφονται παρακάτω:

Μέτρα πρόληψης στο σπίτι
 
• Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες νερού που τρέχουν.
• Φυλάσσουμε τα δοχεία νερού που δε χρησιμοποιούμε (κουβάδες, καρότσια, βαρέλια) γυρισμένα ανάποδα ή τα διατηρούμε καλυμμένα.
• Καλύπτουμε ή απομακρύνουμε παλιά λάστιχα που συσσωρεύουν νερό.
• Καθαρίζουμε τα φύλλα που μαζεύονται στις υδρορροές.
• Φροντίζουμε  τα πιατάκια από τις γλάστρες ώστε  να μη λιμνάζει το νερό.
• Το πότισμα να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες σε σπίτια με κήπους και να  αποφεύγουμε  το βραδινό.

Μέτρα ατομικής προστασίας
 
• Χρήση κατάλληλων ρούχων που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα).
• Χρήση εντομοαπωθητικών τόσο σε ακάλυπτο δέρμα, όσο και πάνω από τα ρούχα.
• Χρήση κουνουπιέρας.
• Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Το επιστημονικό προσωπικό της  Δ/νση ΠΕ.ΚΑ.ΠΡΑ  του Δήμου θα είναι στην διάθεσή σας (τηλ.210-6540211-214, 210-6537261) για την παροχή οποιασδήποτε πρόσθετης πληροφορίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.