Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Δημιουργία βοτανικού κήπου στην πόλη μας

Μια πρόταση του Δημήτρη Οικονόμου

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας "Μαζί για την πόλη μας" έχουμε συμπεριλάβει τη δημιουργία βοτανικού κήπου. Ο χώρος που θα δημιουργηθεί ο κήπος θα πρέπει να έχει έκταση από δύο έως είκοσι στρέμματα. Ανάλογα με το μέγεθος του θα περιλαμβάνει δένδρα, λουλούδια, βότανα, θερμοκήπια, ειδικές χωμάτινες διαδρομές, πέργκολες κλπ. Τον κήπο θα επιμελούνται γεωπόνοι  και θα είναι  φυσικά επισκέψιμος τόσο από τους πολίτες όσο και  από τα σχολεία αφού θα μπορούν να γίνονται σεμινάρια και μαθήματα βοτανικής, γεωπονίας και βελονοθεραπείας καθώς και δράσεις  ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Ο Βοτανικός κήπος μπορεί να δημιουργηθεί στο μεγάλο πάρκο Παπάγου η σε συγκεκριμένες εκτάσεις στους πρόποδες του Υμηττού. Στην περίπτωση του μεγάλου πάρκου,(ιδιοκτησίας του Δήμου),δεν χρειάζεται ειδική άδεια, ενώ στην περίπτωση του Υμηττού απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δασαρχείου.

Για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πόροι από το δήμο και την περιφέρεια, να απορροφηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα και να συμμετέχουν και ιδιώτες. Εφόσον τακτοποιηθούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα και εξασφαλισθούν τα χρήματα ο κήπος θα είναι έτοιμος σε ιδιαίτερα βραχύ διάστημα 2-3 μηνών.

Η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου θα αναβαθμίσει την περιοχή μας σε οικολογικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τα σχολεία του δήμου μας όσο και για άλλα σχολεία της Αττικής. Εκτός από σεμινάρια βοτανικής θα μπορούν να λαμβάνουν χώρα και παράλληλες εκδηλώσεις διαδραστικού τύπου καθώς και ειδικά σεμινάρια σε συνεργασία με το γεωπονικό πανεπιστήμιο και τις σχολές φαρμακευτικής και κοσμετολογίας.

Πιστεύω ότι δεδομένου ότι η πόλη μας βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού και συνεπώς υπάρχει ήδη ένα "φιλικό περιβάλλον" για τη δημιουργία ενός πρότυπου βοτανικού κήπου η υλοποίηση του έργου αυτού μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα δράσης πανελλήνιας εμβέλειας.Δημήτρης Οικονόμου,

Χειρουργός Οδοντίατρος -

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.