Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Ποιοι κλείνουν το κατάστημα "Έξις" στον Παπάγο


Ο Χριστόφορος Ψαρράς, ένα από τα οκτώ αδέλφια μιας οικογένειας, νέο παιδί της αγοράς, αποφάσισε να επιχειρήσει στη γειτονιά μας, την απαιτητική αλλά αποδοτική αγορά του Παπάγου. Έψαξε, ρώτησε, σύγκρινε και βρήκε το κατάλληλο σημείο για να στεγάσει την επιχείρησή του και να δουλέψει μαζί με τον αδερφό του Παύλο Ψαρρά. Ευάερο, ευήλιο το μαγαζί, σε καλό σημείο, προδιέθετε θετικά για την πορεία της επιχείρησης, γεγονός που ανέβασε το ηθικό των δύο νέων αντρών και των οικογενειών τους που μπήκαν όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια, δίνοντας δουλειά σε επιπλέον δύο νέα παιδιά διοχετεύοντας στην τοπική αγορά μία επένδυση ύψους 35.000 ευρώ. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2015, τα εγκαίνια έγιναν το Δεκέμβριο 2015 και το «Έξις» έγινε πραγματικότητα.

Η οικογένεια Ψαρρά σίγουρη ότι είχε κάνει όσα έπρεπε και όσα προβλέπονται από το νόμο, μιας και τα διαδικαστικά είχε αναλάβει επώνυμος μηχανικός του προαστίου και γνώστης των θεμάτων λόγω της θητείας του στο Δήμο της κοινότητας και σε αντίστοιχες θέσεις του δημοσίου είχε κάθε δικαίωμα να μοχθεί και να ονειρεύεται. Έχοντας εξασφαλίσει και την έγκριση από το τωρινό δημοτικό συμβούλιο το "Έξις" άνοιξε για να υποδεχτεί την πελατεία του, να εξυπηρετήσει τους κατοίκους του προαστίου μας σ’ ένα από τα λίγα μαγαζιά που διαθέτει  για την προστασία της αποκλειστικής φυσιογνωμίας του στην Αττική. Ταυτότητα που τόσο πολύ θέλουν κάποιοι να αλλοιώσουν και να ανατρέψουν τόσο σε ακίνητες όσο και ηθικές αξίες. 

Και εδώ αρχίζει ο Γολγοθάς των δύο νέων επιχειρηματιών που πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να δουλέψουν με μόνο αντίπαλο τον υγιή ανταγωνισμό και φυσικά την οικονομική κρίση που πλήττει τους πάντες ακόμα και το πάλαι ποτέ εύρωστο οικονομικά προάστιο μας. Η άμεση αμφισβήτηση της ομαλής λειτουργίας του μαγαζιού ήρθε περιέργως από την πρώτη κιόλας επίσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών στο κατάστημα προς επιβεβαίωση ότι όλα λειτουργούν σωστά. Το αποτέλεσμα ήταν η απαίτηση παύσης μέρους της δραστηριότητας του καταστήματος και συγκεκριμένα της επικερδούς παροχής υπηρεσιών καφέ. Το επιχείρημα των αρμόδιων ήταν ότι η άδεια έναρξης ήταν ελλιπής και δεν κάλυπτε την εν λόγω δραστηριότητα. Άφωνοι και άναυδοι οι ιδιοκτήτες συμμορφώθηκαν αμέσως, λόγω κινδύνου επιβολής προστίμου και κινητοποιήθηκαν για να δούνε τι θα κάνουν. 

Στις ενοχλήσεις τους και τα ερωτήματα γιατί αυτή η εμπλοκή και ποιος ευθύνεται, οι απαντήσεις τόσο από τον μηχανικό που επιμελήθηκε την έκδοση της άδειας όσο και από την πλευρά του δήμου Παπάγου Χολαργού ήταν συγκεχυμένες. Η μόνη βεβαιότητα ήταν πως όλοι έδειχναν τον εύκολο δρόμο της πλάγιας υπέρβασης των προβλημάτων. Γνωστός δρόμος στη χώρα και με πολλή κίνηση. Το πιο σημαντικό όλων ήταν, σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, η απαξιωτική και σχεδόν προσβλητική κατ’ αυτόν συμπεριφορά του δημάρχου κ. Αποστολόπουλου, ο οποίος όχι μόνο δεν δέχτηκε καμία διεξοδική συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους για τυχόν επίλυση του προβλήματός τους αλλά αμφισβήτησε και την προσωρινή άδεια που είχε δοθεί από το ίδιο το δήμο, κατόπιν συνεδρίασης του κοινοτικού συμβουλίου Παπάγου. 

Στην επιμονή του ιδιοκτήτη να δοθεί μία νόμιμη λύση στο θέμα του, για το δικαίωμα της εργασίας, η αντίδραση των αρμοδίων του δήμου συμπεριλαμβανομένων και του δημάρχου ήταν δυστυχώς αποκαρδιωτική κατά τον ίδιο. Στις συνεχείς ερωτήσεις γιατί δεν του δίνουν συμπληρωματική άδεια ώστε να μπορεί να λειτουργήσει κανονικά το μαγαζί του ως σημείο παροχής ζεστών προϊόντων εστίασης (τυρόπιτες, σάντουιτς, ψωμί κ.λπ.) καθώς και ροφημάτων (καφές, τσάι), όπως συμβαίνει και με άλλα παρόμοια καταστήματα της περιοχής του Παπάγου, η απάντηση παρέπεμπε σε α λα καρτ ερμηνεία του νόμου, χωρίς περαιτέρω επεξηγήσεις, στα όρια της δημιουργικής ασάφειας μεταξύ του νόμιμου και του μη νόμιμου.

Όπως γίνεται αντιληπτό η πίτα της αγοράς ορίζεται από τους α λα καρτ ερμηνευτές του νόμου, που έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι της εξουσίας, αδιαφορώντας για το τι σημαίνει υγιής ανταγωνισμός και οικονομική ανάπτυξη με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και την περιοχή του Παπάγου. 

Κυρίως τι είναι να θες ως δημότης του Παπάγου ένα καφέ και να χρειάζεται να επισκεφτείς «αποκλειστικά» μαγαζιά και κυλικεία. Δεν είναι έτσι όμως η ζωή μας. Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία και το νόμιμο κέρδος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.